tirsdag 26. oktober 2010

Middelalder samfunn

1. Hvilken rolle spiller religionen i middelaldersamfunnet?
Gjennom hele middelalderen orienterte mennesket seg mot Gud og livet etter døden. Mange tenkte mer kritisk enn de hadde gjort før, og det vokste frem en tro på at mennesket var et tenkende og selvstendig individ.

2. Hva er det viktigste kjennetegnet på rikdom i middelalderen?
Et viktig kjennetegn på rikdom i middelalderen var kirken. Rikdommen økte gjennom gaver og skatter. Kirken hadde en avtale på at folket kunne kjøpe seg fri fra synd. Vis man betalte en viss sum til en munk eller en prest kunne man på Guds vegne få tilgitt all synd.

3. Hvilke stender har mest makt?
De stendene som har mest makt er presteskapet (de som ber), så kommer adelen (de som slåss) og til slutt folket (de som arbeider).

4. Hvorfor er det vanskelig å komme seg opp og fram i middelaldersamfunnet?
Grunnen til at det er vanskelig å komme seg opp og frem i middelaldersamfunnet er fordi eiendom og stand gikk i arv, og da ble det veldig vanskelig for de andre å jobbe seg opp til en så høy stand.

5. I 1349 kommer svartedauden til Norge. Hvilke konsekvenser får dette for det norske samfunnet?
Da svartedauden kom til Norge i 1349 døde rundt to tredjedeler av Norges befolkning, og det skulle gå flere hundre år før folketallet kom opp på det samme nivået som før pesten kom. Dette skapte store konsekvenser for Norge.

6. I Italia tar utviklingen en helt annen retning etter svartedauden. Forklar kort.
Etter svartedauden ligger det meste nede her i Norge, men i Italia startet en ny utvikling. Kjøpemennene komme i kontakt med andre land og kulturer, og da blomstret handelen opp. Den økte handelen fikk også pengeøkonomien etter hvert større plass.

mandag 25. oktober 2010

Gisle Surssons safa

Gisle Surssons saga
Gisle Surssons saga er ein typisk saga fordi den innehald dei fleste typiske saga trekkane. Det er ein svak safunnsautoritet, det er eit stort mannsideal med mykje styrke handlekraft og vald, det er også ein plikt til blodhemn og ære er noko som står høgt. Gisle lyttar mykje til sine draumar noko som tydar på at skjebnetro er eit verkemidel som blir mykje brukt. Kvinner og trellar er mindre sentrale og vi får lite innblikk i deira liv.
Ein saga helt skal væra ein stor og sterk mann, flink til å sloss og gjerne ein respekter mann i samfunnet han levar i. Gisle kvalifiserar seg til å vere ein sagehelt, nettopp fordi han er ein stor og sterk man som er flink til å sloss, men eg ser ikkje nokre trekk som gjer Gisle til ein moderne helt. Hans sverd og skjold vil nok ikkje ha ein sjanse mot nåtidas pistolar og liknande våpen .

Kvinnene i filmen får meg ikkje noko stort innblikk i, det er derfor veldig vanskelig og få ein ordentlig karakteristikk. Men eg skjønner utifrå filmens oppbygging at kvinnene ikkje hadde nokon stor status i samfunnet. Jobben deira var og laga mat og holde i stand huset dei budde i.

Min vurdering av filmen er at det er en veldig gammaldags film, og da blir det fort kjedeleg. Det er ein dårlig lyd kvalitet, og filminga blir litt hulter til bulter følar eg. Men i forhold til det filmen skal få frem, nemlig ein islandsk saga klarar den det.