mandag 28. mars 2011

oppgaver s. 391 og sammenligning av Mig Selv og Digtets Ånd

Oppgaver:
1. Et metadikt er et dikt som handler om et dikt

2. Hovedinnholdet i første strofe er om ord og hvordan ord kan uttrykke følelser, og hva det har å si for folket.

3. Tanken er frigjort fra dens ånd.

4. Duft og språk kan sammenlignes ved at de kan være så mang, det er utallige dufter og utallige muligheter for å uttrykke seg ved form av ord.

5. Det som gleder en dikter mest ifølge dikter er de mangfoldige mulighetene han har for å kunne uttrykke sine følelser og muligheter til å beskrive ting.

6a. Forbindelsen mellom dikteren, diktet og leseren er: Dikteren har en tanke som han uttrykker i diktet, men han er også åpen for at leseren kan få muligheten til å komme med sine egne tanker om diktet.

6b. Det som gjør diktet til et dikt er at han bruker enderim.

Sammenligning av Mig Selv og Digtets aand:

I meg selv uttrykker han veldig mye egne følelser i Digtets Aand er han mer åpen for at andre kan få egne følelser og tanker om diktet. I Digtets Aand er det også enderim noe det ikke er i Mig selv.

Håvard og Mats Elmer

mandag 7. mars 2011

norsk

3. a) * Napolion Bonaparte så franskmennene på som mannen som skulle føre frankriket til frihet, likhet og brorskap.

* Etter napoleonkrigen måtte Danmark gi fra seg Norge til Sverige.

* Grunnloven fulgte norge og måtet skaffe seg nasjonal identitet. Det var tøft for Norge var preget av rasjonalisering og arbeidsløshet.

3. b) * Politisk realisme.

* Idustrialisering, utvandring og urbanisering.


4. På 1770 tallet var det særlig en tysk litterær ungdomsgruppe som ble kalt sturm und drang, som vendte seg mot opplysningstidens fornuftstro. Forfatterene mente at litteraturen ikke skulle innfri klassisismens krav til formregler og allmenngyldighet, men snarer være original, genial og fantasifull. Det begynte med å tenke nytt, original, genial og fantasifull, de dyrket sterke følelser som ekstase, sorg fortvilelse og lengsel.

8. Det som kjennetegnet kunsten i denne tiden var at de viste mer følelser i kunsten sin. Følelser ble straks en stor del av den kunstneriske kulturen.