onsdag 30. november 2011

Knut Hamsun - Svermere

Svermere/Telegrafisten handler om Ove Rolandsen, som er en telegrafist og kvinnebedårer, prøver å vinne stormannen Mack sin datter. Han jobber også med en oppfinnelse om fiskelim, for å bli en stormann på Mack sitt nivå.

Svermere kom ut i 1904, altså etter Pan(1894), men før Markens Grøde(1917). Både før og etter Svermere skrev han flere dikt, skuespill og noveller.

Dette er en typisk Hamsun fortelling fordi det skildrer en enkel manns kamp mot samfunnet. Med konflikter, dramatiske hendelser og opp- og ned turer. Historien er som i Pan lagt til Nord - Norge og deres vakre natur. Historien inneholder også en stormende forelskelse i Macks datter, Elise.

onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun

4. august 1859 i Vågå ble Knud Pedersen, senere Knut Hamsun født. Han var en norsk forfatter og regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister. I 1920 fikk han Nobelprisen i litteratur.

Forfatterskapet til Hamsun strekker seg over 70 år og viser både variasjon i forhold til tema, ståsted og miljø. Mer enn 20 romaner gav han ut, diktsamling, noveller, små skuespill, reiseskildring og noen essay og debattartikler. Men det var romanen Sult, gitt ut i 1890, som blir kalt gjennombruddsverket.

Som 3 åring flyttet han og familien hans fra Lom til Hamarøy i Nordland, som han senere tok navnet sitt etter. Han flyttet til onkelen sin som 9 åring, han var streng, sterkt religiøs og trangsynt. Hamsun trivdes veldig dårlig, og flyttet derfra som 14 åring.
Han døde 19. februar 1952 på Nørholm.