mandag 24. januar 2011

fagdag i norskl

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10021427

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3072916.ece

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7471347

tirsdag 18. januar 2011

How I met you’re mother

How I met you’re mother

How I met your mother er en amerikansk situasjonskomedie som er skapt og laget av Carter Bays og Craig Thomas. I serien møter vi vennegjengen Ted Mosby, Marshall Eriksson, Robin Scherbatsky, Baney Stinson og Lily Aldrin. Serien hadde premiere i Amerika 19.september 2005 og holder fortsatt hjulene i gang over dammen. I Norge er det TV3 og Viasat 4 som har rettighetene til serien. Hele handlingen i til serien er at vi i 2030 møter Ted Mosby som har samlet barna sine og skal fortelle dem historien om hvordan han møtte moren deres. Selve historien har blitt lagt til 2005. Serien spiller på gjenkjennelser fra det dagligdagse. Hvem har vel ikke blitt forelsket for så å finne ut av den personen er forelsket i en annen? I starten av serien får vi sterke antydninger til at Ted er forelsket i Robin og at det er dette som er moren til barna, men i sesong 4 får vi store antydninger at Robin er tanten og ikke moren deres. Et annet overraskelsesmoment i serien er at Marshall og Lily gjør det slutt i sesong 1 etter 9 år samboerskap, dette løser seg og etter hvert så kommer de til å gifte seg.
Dette er en serie hvor man kan kjenne seg igjen i det meste. Vi følger vennegjengen som møter på ulike problemer og hendelser. Men først og fremst møter vi den forelskelsessyke Tod og hans leting etter den rett og dele livet med.
Til nå så har vi bare kommet til sesong 5 som hadde premiere i USA 21 september 2010. Fortsettelsen blir spennende og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Håvard

tirsdag 11. januar 2011

Komedier fra Aristofanes il tv alderen

Komedier fra Aristofanes il tv alderen
Skilnaden på tragedie og komedie: tragedie er når jeg skjærer meg i fingeren. Komedie er når noen andre detter ned i et kloakkrør og dør. (Filmskaperen Mel Brooks)

Satire er når de kritiserer noe ved å latterliggjøre det.

Lystspill er noe som skal være morsomt men også vekke en baktanke

I Svart komedie er det et alvorlig emne som det blir laget humor av, som drap, vald, krig, frykt, terror og sjukdom

Commedie dell’arte:
Populær i Europa 1500 og 1700-tallet.
8-10 personer som spilte
Improvisasjon
Faste karakterer


Sitcom er situasjonskomedier hvor det er en fast handling i det dagligdagse og vi kan kjenne oss igjen, men komiske situasjoner oppstår

Lavkomikk er komedie på en litt grov eller barnslig måte

Erasmus Montanus- en dannelseskomedie

Historien foregår på samme sted som Jeppe på Bjerget, altså på Bjerget. Hovedpersonen Jeppe er en velberget bonde som har hatt råd til å kposte på sin eldste sønn Rasmus latinskole- og universitetsutdannelse. Komedien handler om sammenstøtet mellom Erasmus og hans opprinnelige miljø. Den har vært oppfattet på ulike måter, alt etter som man har lagt vekten på satiren over landsbybeboerne eller over bondestudedenten. Stykket ble første gang trykt i 5 bind av Den danske SKueplads fra 1731, men det må ha vært skrevet langt tidligere. Det at stykket ikke ble oppført før i 1747 kan skyldes at Holberg har måttet være forsiktig med å kritisere unversitetsforhold. Han hadde pådratt seg sine lærde kollegers vrede med Peder Paars. Holberg hadde bestemte meninger om hvorledes studier burde drives og hva som var kjennetegnet på sann lærdom. Etter at Erasmus er blitt prylt til å oppgi sin påståelighet og påstanden om at jorden er ruund, fgir løytnanten han en belæring til beste om hva man burde lære i skolen. Det som oftest skaper forvikliongene og de komiske situasjonene i komedier er som så ofte ellers hos Holberg, misforståelsee. I Erasmus Montanus springer de delvis ut fra en bestemt språksiuasjon: Skillet mellom de lærdes og de ulærdes språk var den gang absolutt. De lærde talte latin. Bjergets beboere har ikke fått noen som helst opplæring i abstrakt tenkning og Erasmus beveger seg bare i abstraksjoner. Å se erasmus utlukkende som reppresentanten for et foreldet universitetssystem er derfor ikke hele sannheten. De emner han diskuterer henter han like mye fra astronomien og den moderne naturvitenskapen som fra den gamle matafysikken. Erasmus Montanus er en komedie om et dannelsesproblem som har gyldighet langt ut over 1700-tallet, saktens også i dag, selv om løytnantens metode skulle forekomme noen av oss betenklig.