onsdag 7. desember 2011

Tøm teksten og refleksjon "Hva er modernisme?"

1. Det er en ny industriell revolusjon i Norge, fossefallen bygges ut, vi legger kraftlinjer. Bergensbanen bygges og åpnes i 1909. I 1905 går vi ut av unionen med Sverige og i 1913 får også kvinner stemmerett i Norge. I 1914 brøt 2verdenskrig ut. Når den er ferdig i 1918 forandre det verdensøkonomien katastrofalt og fører til et stor børsfall i 1929. 1930 årene er preget av streiker. Før andre verdens krig bryter ut i 1939 i Europa og kommer til Norge i 1940.

2 A. De to litterære hovedtendensene vi finner i periode 1900 - 1945 er tradisjonalisme og modernisme.

2B. Tradisjonalisme:fortsettelse fra 1800-tallet- Episk realisme, sentrallyrikk bundet i bundet form og realistisk teater.
Modernisme: sterk mistillit i det moderne samfunnet, vanskelig å tro på fremskrittet, fremmedhet og rotløshet,

3. Ekspresjonismen er den ytre virkelighet fremstilles omformet og forvrengt, ofte med sterke farger i kunsten. I litteraturen lar forfatterne seg dirigere av sine egne subjektive opplevelser og uttrykksmåter. De forkaster formelle stilmønster og krav til realisme.

4A. Surrealistene er inspirert av Freud og Marx' lære om menneskenes muligheter til frigjøring. De hevdet at kunsten må søke stoffet sitt i underbevisstheten og i drømmene, det vil si ai en flom av assosiasjoner uten bevisst kontroll. Slik blir det mulig å omgå fordommer og frigjøre krefter som er hemmet av samfunnet. To Surrealister er Andrè Breton og Salvador Dalì



Modernisme er å få alle land, alle mennesker til å forstå seg på tiden vi lever i nå. Få land til å utvikle seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar