mandag 13. september 2010

Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste – Pave Johannes Paul II

Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste – Pave Johannes Paul II

Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste, sa Pave Johannes Paul II. Han ble valgt til pave i 1978 og var det helt til sin død i 2005. Det som var spesielt med Johannes Paul var at han var første ikke-italiener på 455 år som ble valgt til pave. Johannes Paul som egentlig het Karol Józef Wojtyła kom fra Polen og ble født i 1920 i byen Krakow. Og er den paven jeg kjenner best til etter at han hatt rollen i over halve livet mitt. Han er den eneste paven som har besøkt Norge og under sin regjeringstid så besøkte han over 100 land. Helt sikkert for å vise at paven er en folkets man. At fotball er det viktigste av alle uviktige ting, mener jeg er helt rett. For fotball engasjerer så mange, nesten alt for mange. Jeg tror nesten ikke du finner en familie som ikke har blitt påvirket av fotball i en eller annen grad opp gjennom årene. Når Norge slo Brasil i VM i Frankrike 98, feiret til og med ”uinteresserte” fotballsupportere seieren akkurat som de som var interesserte gjorde. Fotball engasjerer på godt og vondt. Vi har supportere som gråter når laget taper og som da, selvfølgelig er verdens lykkeligste når de vinner, kanskje det kommer noen gledestårer?
Vi har ett uttrykk som heter ”Å blø for drakta”, som vi bruker om spilleren, men jeg tror også at dette gjelder supportere. For det er supportere som virkelig vil dø for laget sitt og det beskriver engasjementet. Som pave jobber man mye med hvordan man skal løse verdens problemer. Hvordan skal vi løse alle krigene som er rundt om i verden, fattigdom og de utallige naturproblemene vi har. Og når vi ser på dem så blir fotballens betydning, veldig, veldig liten i forhold. Men så ser vi tilbake på supporter kulturen. Alle de matcho mannfolkene med tatoveringer og ølmage som gråter når Liverpool igjen taper en kamp, som brenner det amerikanske flagget uten for deres ”Guds hus” Anfield fordi de er uenige om styringen av klubben. For dem og for meg er fotball og Liverpool det viktigste i hele verden.
Vi får jo ikke gjort stort med krigen i Irak, vi for ikke gjort så mye med forurensing eller fattigdommen i Afrika. Vi får heller ikke gjort noe med styringen av Liverpool, men vi har en mening og vår menig, er den samme som de femogførti tusen som møter opp på Anfield og synger You’ll never walk alone annenhver helg! Fotball skaper ett samhold. Det er aldri ett de, det er aldri ett dem, det er aldri ett jeg, men når det gjelder fotball så er det VI. Supportere og klubben er ett vi. Og for oss så er fotball den viktigste av alle de uviktige tingene i verden.


Håvard Øygarden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar