mandag 27. september 2010

Snorre Strulason

Snorre Sturlason ble født 1178 og døde 1241 og var en islandsk høvding, historiker og skald. Snorre tilhørte sturlungenes mektige ætt og ble oppdratt på Oddi hos Jon Loptsson. Han var en viktig mann på island og var i en periode politiker og hadde også formuesfellesskap med en rik arving, enken Hallveig Ormsdotter og ble da Islands rikeste mann. I1218-20 var han i Norge og ble gjort til lendmann av kong Håkon Håkonsson. I 1230-årene kom han i strid med sine yngre slektninger og ble kalt til Norge av kongen i 1237. Han sluttet seg der til Skule. Tross kongens forbud drog han tilbake til Island 1239. Hans uvenn Gissur Torvaldsson fikk i oppdrag av kong Håkon å bringe ham til Norge eller drepe ham; Gissur foretrakk det siste, og Snorre ble drept på sin gård natten til 23. sept. 1241.
Skriftene til Snorre ble mest sannsynlig skrevet i tidsrommet 1220-35, det var da han var på høyden av sin makt. De eldste skriftene er Edda, en lærebok i skaldskap, med oversikt over norrøn mytologi som skal gi skalden et grunnla for å lage kjenninger som er korrekte. Snorre skrev en bok om Olav den Hellige, og den igjen ble utvidet til Heimskringla som handler om hele Norges historie. Det som kjennetegner Snorre som historiker, er hans kritiske sans og hans evne til å forklare og skape psykologisk sammenheng.
Snorre har hatt mye å si for norsk historie. Det er fra hans Heimskringla vi henter all informasjonen om hvordan det var før i tiden. Og det er også han som mente at Tønsberg er Norges eldste by. Det er mye som tilsier at hans fakte er korrekte, med måten skriver på, men det fins også noen som mener at det ikke er sant. Så da får man bare velge om hvem eller hva man vil tro.

Kilder: http://www.snl.no/Snorre_Sturlason

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar