torsdag 22. september 2011

Milepæl 2

Eg fann ut at eg ville lese Gunnar Staalesen sin 100 års triologi. Eg starta med å lese bøkene i sommarferien, og eg las godt på dei dagane eg hadde fri frå jobb. Det var viktig og prioritere riktig slik at eg kunne komme gjennom alle bøkene med god margin. Eg fann ut at dette var noko eg kunne like godt for bøkene var interessante, men når kvar einaste bok var på ca 500 sider, var det vanskeleg og halde motivasjonen oppe heile tida, men, må ein så må ein.

Eg fekk lese ferdig dei to første bøkene i sommar, men når skulen starta vart det litt vanskeleg å finne tid til å lese! Så det går ikkje like fort framover nå lenger. Eg har heller ikkje fått tid til å starte på oppgåva, men eg har ein plan for dette. Eg skal nemleg til min farmor og farfar i Sogn til haustferien, og der er det så kjedeleg at det ikkje er noko anna å gjere enn å skrive særemne. Eg går også rundt og tenkjer på korleis eg skal gjere det, og eg gleder meg veldig til å starte med oppgåva – eg føler verkeleg at eg kan få det skikkeleg til!

tirsdag 6. september 2011

Milepæl 1

Til mitt særmene har eg velt å lese Bergens Historien, eller 100års triologien som ein også kan kalla den, av Gunnar Staalesen. Den fyrste boken heter 1900. Morgenrød. Og i denne boken møter vi alle ”Hovudfamiliane”, det er inga spesiell hovudperson i desse bøkene i og med at dei handlar om Bergens historie, og at i dei to neste bøkene er det born og barneborn til dei fyrste familiane som tar på seg ”Hovudrollane”. Familiane er: Brandt Familien, Brekke Familien, Dünner Familien, Frimann Familien, Gade Familien, Helgesen Familien, Moland Familien og Nesbø Familien, Pedersen Familen og Veum Familien, i tillegg til eit tallaus mindre familiar. Og for og gjera deg enda meir forvirra har Staalesen valgt å gjere det slik at det sjølvsagd er ope for tallause giftemål på tvers av familiane. Forvirrande? Så absolutt.

På fyrste sida i 1900 Morgenrød lesar vi om eit mord som har skjedd på Konsul Carl August Frimann, ikkje nok med at mordet skjedde på nyttårsaftan 1899 eller 1900, alt ettersom korleis ein ser på det, men Carl August ble drepen på ein grufull måte og det er inga mistenkte. Politibetjent Christian Moland blir satt på saken og store delar av boka følgjer vi hans arbeide med å løyse saken, ein blir funnet skyldig, men det er inga som er sikre på at sanninga eigentlig kom fram. Det er dette som er historias kjerne og mordet går på ein måte i arv til born og barneborna. Og etter det eg har høyrt så får eg ikkje vite det endelege svaret før siste side i tredje bok.
¨
I tillegg til mordet beskriver Staalesen korleis samfunnet forandrar seg, når bilane kjem, korleis Bergen er som handelsbu og korleis politikken spel inn i kvardag til dei ulike familiane.

fredag 2. september 2011

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Arbeiderpartiets leder og Norges statsminister er en veldig flink taler. Han holder seg alltid til tema og er alvorlig på en god måte, han får frem poengene sine ved å være jkar og tydelig, han tar også alle saker alvorlig og med en stor seriøsitet, som vi forventer av statsministeren vår.

Jeg har tatt en nærmere titt på talen han brukte i Oslo Domkirke når alle historiene om Utøya tragedien haglet som verst og alle nordmenn var skrekkslagende og var berørt på en eller annen måte.

Han starter talen med et alvorlig tema. Han forteller om ”Mor Utøya”, Monica og sier: ”Nå er hun død, skutt og drept, mens hun skapte trygghet og glede for ungdom over hele landet!” Dette kommer som en bomba da flere i kirken ikke visste hvem som var drept. Han bruke Pathos for å påvirke følelsene til de i salen og når vi da ser på hans Ethos som statsminister virker han veldig ”sårbar” der oppe alene på taler stolen, men samtidig veldig sterk. Slutten av talen er preget av at han gir publikum en følelse av trygghet. Han bruker mye VI i talen sin, han gjør folket samlet og han bekrefter at ingen skal være alene for nå står alle VI sammen!